ثبت نخستین مشاهده دارکوب قهوهای در استان بوشهر
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر اعلام کرد: برای نخستین بار، پرنده دارکوب قهوهای در جزیره خارگ مشاهده و ثبت شد.
به گزارش ایرنا، عبدالرحمان مرادزاده روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت: اینگونه جانوری که به راسته دارکوبسانان تعلق دارد، معمولاً باغها، مزارع، میوهزارها و پارکها را برای زیست انتخاب میکند.
او افزود: به دلیل رفتار منزوی و توانایی بالای این پرنده در مخفی شدن، شناسایی آن دشوار است.
جزیره خارگ از توابع شهرستان بوشهر، در فاصله ۵۷ کیلومتری شمال غرب بندر بوشهر و در آبهای خلیج فارس واقع شده است. بهدلیل وجود شمار قابل توجهی آهو، این جزیره یکی از مناطق مهم زیستمحیطی استان بوشهر به شمار میرود.
ویژگیهای ظاهری دارکوب قهوهای
طول بدن: ۱۶ تا ۱۷ سانتیمتر
گستردگی بالها: ۲۵ تا ۲۷ سانتیمتر
این گونه از دارکوبها در رده پرندگان کوچک قرار دارند. بدن آنها عمدتاً خاکستری با خالها و نوارهای قهوهای است. نوار چشمی قهوهای تیره از چشم تا طرفین گردن امتداد دارد و نوار تیرهای دیگر از مرکز سر تا پشت بدن کشیده شده است. بالها نیز راهراه با ترکیبی از رنگهای نخودی، خرمایی و قهوهای تیره هستند.
چانه و گلو نخودی مایل به خاکی با خطوط راهراه سیاه، دم بلند با خطوط عرضی محو، منقاری کوتاه و نوکتیز و پاهایی به رنگ قهوهای از دیگر ویژگیهای ظاهری این پرندهاند. نر و ماده این گونه از نظر ظاهری تفاوتی ندارند و با تغییر فصل، ظاهر آنها دچار تغییر نمیشود.
بر خلاف بسیاری از دارکوبها، دارکوب قهوهای به دلیل نوع رژیم غذاییاش معمولاً روی زمین دیده میشود.
رژیم غذایی دارکوب قهوه ای
غذای اصلی این پرنده را حشرات، بهویژه مورچهها، تشکیل میدهد. اغلب روی زمین به جستجوی مورچهها میپردازد.
زیستگاه و عادات رفتاری
این گونه، بیشتر در باغهای میوه، پارکها، حاشیه زمینهای کشاورزی، کنار رودخانهها، جنگلهای باز و مراتع زندگی میکند و از زیست در جنگلهای انبوه با درختان بلند اجتناب میورزد.
دارکوب قهوهای بیشتر روی شاخههای درختان دیده میشود تا تنه اصلی آنها. در فصل غیر تولید مثل رفتاری منزوی دارد، اما در زمان مهاجرت به شکل دستههای کوچک پرواز میکند. معمولاً در ارتفاع پایین و در فواصل کوتاه بین درختان حرکت کرده و گاهی پرواز موجدار و بالبازروی بلندی دارد.
تولید مثل دارکوب قهوه ای
فصل جوجهآوری این پرنده از اوایل اردیبهشت با تشکیل قلمرو آغاز میشود. برای لانهسازی، درختزارهای پراکنده با پوشش علفی کوتاه و منابع فراوان مورچه را ترجیح میدهد. لانهها را در شکاف درختان یا بناهای قدیمی میسازد. این پرنده تکهمسر است و در هر دوره زادآوری بین ۷ تا ۱۰ تخم میگذارد. دوره خروج جوجهها از تخم حدود ۱۲ تا ۱۴ روز به طول میانجامد.
پراکنش و زمان مشاهده
دارکوب قهوهای در ایران گونهای مهاجر و نسبتاً کمیاب به شمار میرود. در استان اردبیل زادآوری میکند و در مناطق جنوبی ایران، از جمله بوشهر، برای زمستانگذرانی دیده میشود. همچنین در بهار و پاییز به صورت مهاجر عبوری مشاهده میشود.