در این صفحه از بوشهر سرویس به معرفی قلعه خورموج پرداختیم، که 150 سال قدمت دارد. بنایی تاریخی مربوط به دوره قاجاریه که در استان بوشهر، خورموج، خیابان شهید مطهری است. این بنا در سال 1379 با شماره ی 3032 در فهرست ثبت آثار تاریخی قرار گرفت،
تاریخچه قلعه خورموج
من قلعهی خورموج هستم، یادگار روزهای پررونق و پرتلاطم گذشته…
روزی که محمدخان دشتی، حاکم دشتی، دستور داد تا مرا بسازند. آن زمان، بیش از ۱۵۰ سال پیش بود. معماران ماهر شیراز و اصفهان آمدند و با هنر دستانشان، من را با چهار برج بلند، دیوارهای گچبریشده و طاقنماهای زیبا بنا کردند. سبک معماریام ترکیبی بود از شکوه ساسانیان و ظرافت سلجوقیان.
در حیاط بزرگم، چشمهی آب روان “بنگه” جاری بود و کنار در جنوبی، حمامی به سبک قاجار ساخته بودند. مهمانخانه و قراولخانهام هم به سبک ایتالیایی و صفوی خودنمایی میکردند. در بزرگ چوبیام رو به شمال باز میشد و سواران و درشکهها از آن گذر میکردند، در حالی که پیادهها از در کوچک جنوبی، که به آن “چیله” میگفتند، رفتوآمد میکردند.
محمدخان دشتی، مردی شاعر و دانشآموخته، بیست سال در من حکومت کرد. بعد از او، جمالخان دشتی آمد و در جنوب غربی من، قلعهای گچی و زیبا ساخت. اما روزگار همیشه مهربان نبود… در دوره پهلوی اول، ارتش من را تصرف کرد و سالها بعد، در ۱۳۵۷، شهرداری خورموج بخش بزرگی از وجودم را ویران کرد تا ساختمان جدیدی بسازد.
امروز، تنها یکی از برجهایم باقی مانده؛ برجی سهطبقه با سقفی گنبدی و تقارنی چشمنواز. من که روزی بلندترین بنای خورموج بودم و از فراز برجهایم همهچیز را میدیدم، حالا تنها ایستادهام و خاطرات گذشته را در سکوت مرور میکنم… اما هنوز هم، با آنکه زمانه بخشهای زیادی از مرا با خود برده، در فهرست آثار ملی ایران به شماره ۳۰۳۲ ثبت شدهام و یادآور روزهای شکوه و افتخار دشتیها هستم.

معماری قلعه خورموج
قلعه خورموج نماد هنر معماری چندفرهنگی ایران است که در ساخت آن از سبکهای مختلف تاریخی الهام گرفته شده است. این بنا تلفیقی از معماری ساسانی، سلجوقی، صفوی و حتی تأثیرات ایتالیایی را به نمایش میگذارد و نشاندهنده همکاری هنرمندانه معماران شیرازی و اصفهانی است.
ویژگیهای معماری قلعه خورموج:
1. سبک قلعهسازی:
– الهامگرفته از قلعههای دوره ساسانی با دیوارهای مستحکم و برجهای دفاعی.
– تأثیرپذیر از معماری سلجوقی در بخشهایی مانند گوشواره و شاهنشین.
2. تزئینات داخلی و خارجی:
– استفاده از طاقنماها و گچبریهای ظریف در دیوارها و اتاقها.
– نقشونگارهای منحصربهفرد در سقف طبقه اول.
3. ساختار کلی قلعه:
– در گذشته شامل چهار حصار، چهار برج، اندرونی، عمارت مرکزی، قراولخانه و اصطبل بوده، اما امروزه تنها یک برج باقی مانده است.
– دارای سه طبقه و یک زیرزمین با سقف گنبدی و تقارن زیبا که در تمام طبقات حفظ شده است.
4. ورودیها:
– در شمالی (هشتی): ساختهشده از چوب جنگلی به ابعاد ۴×۵ متر، مخصوص ورود سوارکاران و وسایل نقلیه.
– در جنوبی (چیله): به ارتفاع ۳.۵ متر و عرض ۱.۵ متر، مخصوص تردد پیادهروها.
5. سیستم آبی و بناهای جانبی:
– عبور چشمه بنگه از کنار قلعه و وجود حمام قاجاری در نزدیکی آن.
– ساخت مهمانخانه و قراولخانه با ترکیبی از سبک ایتالیایی و صفوی.
قلعه خورموج با ترکیب سبکهای مختلف معماری، نهتنها یک دژ دفاعی، بلکه اثری هنری و تاریخی است که گذر زمان را در معماری ایران به تصویر میکشد. این بنا با وجود تخریب بخشهای زیادی از آن، همچنان نشاندهنده اصالت و شکوه معماری ایرانی است.

قلعه خورموج توسط چه کسی ساخته شد؟
قلعه خورموج به دستور محمدخان دشتی، حاکم دشتی ساخته شده است.
