منوچهر آتشی (1310-1384)
شاعر برجسته بوشهری و از چهرههای شاخص شعر نو فارسی، متولد روستای دهرود دشتستان. منوچهر آتشی تحصیلات خود را در شیراز ادامه داد و به تدریس و شعرپردازی روی آورد. اشعار او سرشار از تصاویر طبیعت جنوب، فرهنگ بومی، و مفاهیم انسانی است. از مهمترین آثارش میتوان به «آهنگ دیگر» و «دیدار در فلق» اشاره کرد. او در دوران فعالیتش جایزه کتاب سال را نیز دریافت کرد.
صادق چوبک (1295-1377)
نویسنده و داستاننویس پیشگام ایرانی، متولد شهر بوشهر. صادق چوبک با نگاه واقعگرایانه، به زندگی مردم جنوب و طبقات محروم جامعه پرداخت. او را به عنوان یکی از مهمترین نویسندگان ادبیات مدرن ایران میشناسند. از آثار شاخص او «تنگسیر»، «سنگ صبور» و «انتری که لوطیش مرده بود» هستند. بسیاری از آثار او به زبانهای دیگر ترجمه شدهاند.
احمد پژمان (متولد 1314)
آهنگساز و موسیقیدان برجسته اهل بوشهر، از پیشگامان موسیقی کلاسیک و تلفیقی ایران. احمد پژمان تحصیلات موسیقی خود را در اروپا تکمیل کرد و آثار مهمی در زمینه موسیقی ارکسترال و موسیقی فیلم خلق کرد. از آثار مشهور او میتوان به موسیقی فیلم «نار و نی» و سمفونیهای کلاسیک اشاره کرد.
علی باباچاهی (متولد 1321)
شاعر نوگرا و یکی از چهرههای تأثیرگذار شعر معاصر فارسی، متولد بندر کنگان. علی باباچاهی با آثاری همچون «صدای شن» و «گریه در آب» به عرصه شعر مدرن ایران خدمت کرد. شعرهای او ترکیبی از انتزاع، طنز و مضامین اجتماعی است.
محمدرضا نعمتیزاده (1331-1367)
مشهور به «نیمای جنوب»، شاعر بوشهری که تحت تأثیر نیما یوشیج، به اشعار نیمایی روی آورد. آثار او نظیر «فصل خاکستر» و «کوچ» نمایانگر دغدغههای اجتماعی و زیستی مردم جنوب است.
حسین وفادار (1296-1375)
از موسیقیدانان برجسته بوشهری و چهرهای تأثیرگذار در موسیقی محلی جنوب. حسین وفادار با حفظ و گسترش موسیقی سنتی بوشهر، آثار ماندگاری در این حوزه بر جای گذاشت.
هنرمندان بوشهری با الهام از فرهنگ، طبیعت و تاریخ این منطقه در عرصههای مختلف هنر و ادبیات ایران تأثیرگذار بودهاند. در طول تاریخ، شعر، موسیقی، نقاشی، و عکاسی در این منطقه بازتابی از روحیه جنوب و تعامل مردمانش با دریا، طبیعت، و زندگی روزمره است. هنرمندان بوشهری از جمله منوچهر آتشی، صادق چوبک، احمد پژمان و دیگر شخصیتهای برجسته توانستهاند فرهنگ بوشهر را با حساسیتهای هنری و ادبی خود به جهانیان معرفی کنند.
این هنرمندان با آثار خود نه تنها فرهنگ و تاریخ منطقه بوشهر را گرامی داشتند، بلکه ارتباط تنگاتنگی با شرایط اجتماعی و محیط طبیعی این منطقه برقرار کردند. از شعرهای پرطنین و عمیق گرفته تا موسیقیهای غنی و آثاری در نقاشی و عکاسی که همگی نمایانگر زیباییهای جنوب ایران و تأثیر آن بر روح و زندگی مردم است، این هنرمندان در شکلدهی به هویت فرهنگی ایران نقش بسیار مهمی ایفا کردهاند.